Opbygning af uddannelsen

På EUX-uddannelsen som personvognsmekaniker veksler du mellem undervisning på skolen og praktik i en virksomhed. Uddannelsen består to trin, og du bestemmer selv, om du vil tage begge eller nøjes med det ene.

Grundforløbet

På grundforløbet bliver du klar til at komme i praktik og videre på hovedforløbet.

Hovedforløb

På hovedforløbet lærer du at fejlsøge, reparerer og udskifte dele på både benzin-, diesel-, el- og hybridbiler. Derudover har du en række fag på gymnasieniveau, når du er på skoleforløb.

Gymnasiale fag

På EUX får du både studentereksamen og erhvervsuddannelse. Du får: Dansk A, engelsk B, matematik B, fysik B, samfundsfag C, teknologi B, kemi C og teknikfag B. Du skal også lave eksamensprojekt og større skriftlig opgave, ligesom på gymnasiet.

Trin på personvognsmekanikeruddannelsen

Trin 1: Personvognsmontør
2 ½ år

Som personvognsmontør kan du tilrettelægge og gennemføre eftersyn af biler samt udføre simpel fejlfinding på benzin- og dieselmotorer. Det er også dig, der reparerer og udskifter dele, der er nedslidte eller defekte. Når du har gennemført trin 1, kan du vælge at stoppe eller fortsætte til trin 2.

 

Trin 2: Personvognsmekaniker
4 ½ år

Som personvognsmekaniker kan du foretage mere komplekse fejlsøgninger og reparationer. Du kan efterse og vedligeholde elektroniske systemer, og du har et grundigt kendskab til forskellige typer af motorer, bremser, gearkasser, klimaanlæg mm. Det er også dig, der vurderer reparationsmulighederne og rådgiver kunden om den bedste løsning.

Start en karriere som selvstændig

Mange mekanikere vælger på et tidspunkt at blive selvstændige og starte eget værksted. Hvis du vil være din egen chef og drive egen virksomhed, er EUX-uddannelsen som personvognsmekaniker et godt valg.

Fag på EUX-uddannelsen

Du bliver du bl.a. undervist i benzin- og dieselmotorer, styretøj og bremser samt elektriske systemer og transmission. Du har også fag som dansk, engelsk, teknologi og matematik på gymnasieniveau.

Lokal uddannelsesplan
 • Sådan tilmelder du dig

  Få styr på ansøgningsfrister og tilmelding til EUX-uddannelserne
  Om tilmelding
 • Adgangskrav

  Adgangskravene afhænger af din alder, og hvornår du afsluttede folkeskolen.
  Læs om adgangskrav
 • Opbygning af uddannelsen

  Hvordan er EUX opbygget med grundforløb, hovedforløb og praktik?
  Se mere om opbygning

Har du spørgsmål til EUX?

Frederiksberg
Elektriker, data, automatik, 10. klasse og EUX

Maja Bjarnesen

Elektriker, data, automatik, 10. klasse og EUX