Hvordan vælger man den rigtige uddannelse?

Tilmeld dig vores forældrenyhedsbrev
SE MERE
Forældre får mere og mere ansvar for selv at guide deres barn i forbindelse med valg af uddannelse. Men hvordan hjælper du bedst dit barn? Få gode råd til, hvordan du lærer dit barn at vælge, direkte i din indbakke.

Få gode råd direkte i din indbakke

Vil du gerne have gode råd til, hvordan du lærer dit barn at vælge uddannelse?

Tilmeld dig vores forældreguide, rettet direkte mod dig der har et barn i 9. – 10. klasse, og bliv guidet gennem forkortelser, uddannelsesmuligheder og vigtige deadlines.

Du får 6 mails i alt - 1 om ugen - der klæder dig godt på til at hjælpe dit barn med at vælge den helt rigtige uddannelse.

Typer af uddannelser

EUD, EUX, HF, HTX, HHX, STX og så selvfølgelig 10. klasse.

Vi slynger om os med forkortelser, men hvad er det nu lige alle, de bogstavkombinationer betyder og hvad går uddannelsen ud på?

Hvis man ikke er helt klar til at gå igang med en ungdomsuddannelse kan et år i 10. klasse være en mulighed. 

I 10. klasse får man den bedste introduktion til gymnasiet og til de forskellige erhvervsuddannelser, som man kan vælge, samtidig med at man forbereder sig til folkeskolens afgangsprøve i dansk, matematik og engelsk. 

Der findes forskellige 10. klasse-linjer og mange spændende muligheder.

Læs om 10. klasse

En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et håndværk eller fag.

Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder i praktik.

I de fleste fag er der rigtig gode muligheder for at finde en praktikplads, hvor man bliver uddannet direkte til et job i erhvervslivet. Man har selvfølgelig også mulighed for at videreuddanne sig. 

Der er over 100 forskellige erhvervsuddannelser i Danmark med over 300 trin eller specialer. Og de spænder meget bredt fra fx flytekniker eller elektriker til landmand eller kok.

Læs om EUD

EUX er det nyeste X på banen.

Uddannelsen er en kombination af en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen. Man bliver derfor erhvervsfaglig student, når man er færdiguddannet.

Når man vælger eux vælger man samtidig en faglig uddannelsesretning fx eux elektriker eller eux data og kommunikation.

Som erhvervsfaglig student har du de samme muligheder for at læse videre som dem, der har taget en gymnasial uddannelse, herunder også på universitetet.

Læs om EUX

HTX er den tekniske gymnasieuddannelse. Uddannelsen tager tre år og har fokus på fag inden for teknologi og naturvidenskab.

Man har naturligvis også undervisning i almene fag som dansk, matematik og biologi. 

Eksempler på særlige fag på htx kan være: kommunikation, idéhistorie og programmering

Læs mere om HTX her

HHX er den merkantile gymnasieuddannelse. Uddannelsen tager tre år og har overordnet fokus på fag inden for økonomi og handel samt sprog.

Man får selvfølgelig også undervisning i almene fag som dansk og matematik. 

Eksempler på særlige fag på hhx kan være: afsætning, erhvervsjura og international økonomi.

Læs mere om HHX her

STX er den almene gymnasieuddannelse. Uddannelsen tager tre år og har et bredt fokus på fag inden for samfundsvidenskab, naturvidenskab og humaniora.

Fagene spænder derfor bredt fra dansk og matematik til fysik og fremmedsprog. 

Eksempler på særlige fag på stx kan være: oldtidskundskab, religion og billedkunst.  

Læs mere om STX her

HF er en gymnasieuddannelse særligt målrettet elever, der efterfølgende ønsker at tage en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse.

Uddannelsen tager 2 år og kan også tages som enkeltfag. 

Det særlige ved hf er, at alle fag er meget praksisorienterede.

Læs mere om HF her

360 grader rundt om Rasmus’ uddannelsesvalg

Vi har talt med netværket, omkring Rasmus Tradum, om hans vej gennem uddannelsen. De udfordringer der følger med valget af uddannelse, dagligdagen på skole og i praktik, og hvordan de har set Rasmus vokse gennem uddannelsen.

Læs om Rasmus' valg

Praktikpladser

På en erhvervsuddannelse, skal man i praktik/lære i en virksomhed, når man har gennemført grundforløbet. Hvad gør I, hvis man ikke kender nogen, der hjælpe med en læreplads? 

Skal man så bare råde sit barn til at droppe idéen?

Nej, bestemt ikke! På mange uddannelser er der rigtig gode muligheder for at få en praktikplads. Mange uddannelser har uddannelsesgaranti, hvor man er sikret en praktikplads gennem skolens praktikcenter.

Alle erhvervsskoler har også tilknyttet uddannelseskonsulenter, der hjælper med at finde praktikpladser. Og der er stor fokus på at matche elever med virksomheder. Så man står aldrig alene.

Praktikcenter

Tvivl

For nogle vil det være let at sætte krydset ved en uddannelse 1. marts. Men for de fleste vil det kræve lidt mere. Især hvis man vælger noget, der er forskelligt fra de andre i klassen og måske endda noget, som ens forældre heller ikke kender til. 

De fleste kommer i tvivl, når de skal prøve noget nyt, eller når de skal til at bryde grænser. 

Forældre må godt blande sig. Få inspiration til at stille de gode spørgsmål, når du taler om uddannelse med dit barn.

 

Videreuddannelse

Hvilken uddannelse giver dit barn flest muligheder for at uddanne sig videre?

Med det lille program "Adgangskortet" kan du se alle de videreuddannelsesmuligheder der er med de forskellige ungdomsuddannelser. Uanset om det er efter gymnasiet eller en erhvervsuddannelse.

Prøv selv. Vi garanterer, at du bliver overrasket 😉

 

Prøv adgangskortet

Spørgsmål til uddannelserne?

Vores uddannelsesvejledere kan hjælpe og vejlede dig om uddannelsesvalg, optagelse og ansøgning til erhvervsuddannelserne. Vejlederne ved rigtig meget om uddannelserne, skolemiljøet, fag, job og videreuddannelse.

Vejledning
TIL TOPPEN