"Vores folkeskole er meget fokuseret på gymnasiet, og eftersom Rasmus er erklæret uddannelsesparat, er der ikke meget hjælp at få. Hjælpen er desværre forbeholdt dem, der ikke er uddannelsesparate", fortæller Niels-Jørgen.  

Kamilla og Niels-Jørgen læste i den periode alt, hvad de kunne komme i nærheden af om erhvervsuddannelser. Da sønnen begynder at brænde varm på uddannelsen til elektriker, beder de klasselæreren om hjælp. Hun får arrangeret både en ekstra brobygning og et ekstra praktikophold.

"Det er en helt ny verden for os. Vi ved lidt om gymnasiet, fordi vi selv har gået der og har haft to andre børn der, men vi ved ingenting om erhvervsuddannelserne", siger Kamilla, der også synes, at det er en mere kompleks verden at finde rundt i.

"Jeg var meget usikker på, hvad jeg ville. Men jeg vidste, at jeg ikke ville sidde stille. Jeg ville lave noget, hvor der er et egentligt produkt, og hvor jeg kan bruge både hænderne og hovedet."

Læs, besøg, spørg og brug netværket

Kamilla og Niels-Jørgen har ud over at læse om uddannelserne flere gange været til Åbent hus og talt med vejlederne på skolerne. Ligesom de har opsøgt venner og bekendte, der kender til livet som håndværker og elektriker. Især det med at være ude på skolerne og opleve uddannelserne vil de anbefale til andre familier, der skal til at vælge uddannelse. Både Kamilla og Niels-Jørgen har mødt nogle engagerede lærere på TEC, der selv har været ude i erhvervslivet og kan fortælle, hvad det er for en hverdag, der venter.

Spændende hverdag

"Jeg kom på idéen, da jeg talte med én, der reparerer telefoner og var uddannet elektriker. Senere har jeg talt en del med min genbo, der er elektriker."

Går stolt rundt i sit arbejdstøj

Den største overraskelse for Kamilla og Niels-Jørgen er, hvilken kæmpe forskel uddannelsen har gjort for Rasmus.

"Vi har fået en dreng, der hver morgen står glad op, og som lynhurtigt har taget den faglige identitet til sig. Han går stolt rundt i sit arbejdstøj og elsker at fortælle om sit arbejde. Det har gjort ham mere voksen og har fået ham til at ranke ryggen", fortæller Niels-Jørgen.

"Jeg lærer noget nyt hver dag. Jeg har altid lyst til at stå op om morgenen, for jeg ved, at der venter en ny og spændende dag. Selv de dage, hvor jeg i folkeskolen ville have taget en sygedag, tager jeg afsted, for jeg vil ikke gå glip af noget."

Hej Rasmus, vi glæder os til at se dig

Nogle forældre kan godt bekymre sig om praktikpladsen, men den havde Rasmus en aftale om, allerede inden han startede på uddannelsen. Når han ikke er i skole, har han sin daglige gang ved PH EL Sikring.

"Vi var lidt bekymrede over, at han så tidligt skulle ud på arbejdsmarkedet, og jeg overvejede også, om det var bedre, han tog et år på efterskole og ventede lidt, men han ville gerne i gang, og de har været virkelig gode til at rumme lærlinge. Det var spildt bekymring", fortæller Kamilla med et smil.

Hun fortæller også, at Rasmus, et par dage inden han skulle starte, fik en sms fra PH EL Sikring, hvor der stod: ”Hej Rasmus, vi glæder os til at se dig på mandag…” og så noget praktisk information. "Det bekræftede os i, at det var det rigtige valg", siger Kamilla og ser lettet ud.

"Min mor ville gerne have, at jeg ventede et år, men jeg er glad for, at jeg sprang ud i det. Når man ved, hvad man vil, er der ingen grund til at vente."

Hurtigt voksen med penge på lommen

Både Kamilla og Niels-Jørgen oplever, at Rasmus er vokset meget i løbet af de sidste 1 ½ år.

"Han er blevet meget voksen og ansvarsfuld. Dog kunne jeg godt tænke mig, at de på skolen gav et lille kursus i privatøkonomi, for det er mange penge at have på lommen, når man er 17 og ikke for alvor har nogen udgifter. Men vigtigst af alt er han så glad hver dag, at det også er en stor glæde for os", smiler Niels-Jørgen.

"Ja pyha – vi valgte rigtigt", slutter Kamilla og griner.

"Det betyder noget, at jeg får elevløn, men mest fordi det er anerkendelse af, at jeg laver et rigtigt stykke arbejde. Jeg synes, det forpligter mig til at gøre mig endnu mere umage, at mester betaler en løn til mig."

Gode råd til andre forældre

- Vær opsøgende og åben – drop fordommene
- Tag afsæt i dit barns styrker og udfordringer
- Gå til Åbent hus
- Klem på for at få hjælp fra lærerne på folkeskolen
- Kontakt skole og lærere på erhvervsskolen
- Støt jeres barn i at vælge erhvervspraktik

Læs mere

Artiklen er en del af en serie. Læs også om, hvordan Rasmus valgte sin uddannelse. Hør hvordan PH-El & Sikring sørger for, at deres lærlinge trives og udvikler sig. Eller læs om, hvad Rasmus’ lærer siger om hverdagen på skolen, og hvordan du hjælper dit barn med at vurdere, om det er den vej, de skal.

Kom og besøg os

Vi arrangerer en række besøgarrangementer, hvor I sammen med jeres søn eller datter kan få et endnu bedre indtryk af, hvad TEC er for en skole. Se datoer og tilmelding her.

 

TIL TOPPEN