Opbygning af uddannelsen

Smedeuddannelse består af et grundforløb, hovedforløb og praktik. Du starter med grundforløbet og vælger derefter hvilket område, du vil specialisere dig indenfor.

Grundforløbet

På grundforløbet bliver du klar til at komme i praktik og videre på hovedforløbet.

Hovedforløb

På hovedforløbet fordyber du dig i det område, som du har valgt at have speciale i. Du har skiftevis skoleperioder og perioder i din praktikvirksomhed. Længden af dit hovedforløb afhænger af hvilket speciale, du har valgt.

 

Specialer på smedeuddannelsen

Smed (bearbejdning)

Varighed: 2 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Bearbejdningssmeden kan lave enkle bearbejdningsopgaver som fx at skære, bukke og klippe. Du lærer at svejse og montere dele til færdige elementer og bliver også undervist i at efterse og vedligeholde de maskiner, du arbejder på.

Klejnsmed

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Med en uddannelse som klejnsmed kan du fremstille både store og små konstruktioner i jern og stål. Du skaber fx brandtrapper og maskindele fra bunden. Andre typer arbejdsopgaver kan være at kreere dekorationer som fx kirkespir og vejrhaner eller at være med til at lave broer og vindmølletårne.

Rustfast smed

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som rustfast smed specialiserer du dig i at arbejde med rustfri materialer. Du lærer at klippe, skære og bukke rustfrit stål og aluminium, som bliver brugt til fx rustfri beholdere og rørsystemer. Du bliver også undervist i at svejse og efterbehandle de rustfri materialer.

Energiteknik

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Vælger du specialet i energiteknik, lærer du at arbejde med alle former for rør og anlæg, fx til drikkevand, central- og fjernvarme, solfangere, aircondition og jordvarmeanlæg. Du lærer at lave rørsystemer og bukke rør, skære gevind og svejse sammen.

Maritim smed

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Den maritime smed arbejder med de helt store stålkonstruktioner. Når du er færdiguddannet, kan du bygge og reparere dele til fx skibe, havvindmøller og boreplatforme. Under uddannelsen lærer du at skære, svejse og montere store dele, og du får desuden en unik viden om skibe og maritimt udstyr.

Svejser

Varighed: 3 år (inkl. grundforløb 1)

En svejser lærer at arbejde med mere avancerede svejsninger end den typiske smed. På uddannelsen arbejder du med at tilskære og sammenføje alle former for metaldele. Undervejs får du desuden et svejsercertifikat, så du kan udføre komplicerede opgaver med særlige krav.

Lokal undervisningsplan (LUP)

LUP på TEC

Du er garanteret en læreplads!

På smedeuddannelsen er der lærepladsgaranti. Så du er garanteret en læreplads, når du begynder på dit hovedforløb. Hvis du ikke selv kan finde en læreplads, så skaffer vi en til dig.

  • Ansøgningsfrist og opstart

    Få styr på tilmeldingsfrister og startdatoer på erhvervsuddannelserne.
    Om tilmelding
  • Adgangskrav

    Adgangskravene afhænger af, hvor gammel du er, og hvornår du afsluttede folkeskolen.
    Læs om adgangskrav
  • Opbygning

    Hvordan er en erhvervsuddannelse opbygget? Skal du starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2?
    Se mere om opbygning

Spørgsmål til uddannelsen?

Ballerup
Elektriker, data, automatik, vvs, skiltetekniker, køletekniker, bygningsmaler, finmekaniker, ortopædist, serviceassistent, smed og EUX

Carin Rabell

Elektriker, data, automatik, vvs, skiltetekniker, køletekniker, bygningsmaler, finmekaniker, ortopædist, serviceassistent, smed og EUX

Fag på smedeuddannelsen

Nogle af de centrale fag på smedeuddannelsen er måleteknik og materialeforståelse samt maskinel og manuel bearbejdning. Derudover har du også fag som dansk, engelsk og matematik.

Lokal uddannelsesplan
TIL TOPPEN