Opbygning af uddannelsen

På uddannelsen kommer du til at skifte mellem skoleperioder og praktikforløb. Du kan vælge at stoppe efter to år og blive finmekanikerassistent, eller du kan specialisere dig som finmekaniker, våbenmekaniker eller låsesmed.

Grundforløbet

På grundforløbet lærer du det basale, så du bliver klar til at komme i praktik og videre på hovedforløbet.

Hovedforløb

På hovedforløbet er du skiftevis på skole og i praktik hos en virksomhed. Dit hovedforløb bliver tonet efter det speciale, du vælger, så du kommer til at arbejde inden for det område, der interesserer dig mest.

 

Specialer og trin på finmekanikeruddannelsen

Finmekanikerassistent

Varighed: 2 år (inkl. grundforløb 1)

Som finmekanikerassistent laver du bl.a. enkle finmekaniske og låsetekniske dele til fx fotoapparater, kopimaskiner, tandlægeudstyr og låse. Arbejdet foregår på computerstyrede maskiner og ud fra tekniske tegninger, som du under uddannelsen både lærer at læse og konstruere.

Finmekaniker

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som finmekaniker fremstiller og reparerer du mere komplicerede mekaniske dele, og du benytter avancerede og computerstyrede værktøjsmaskiner til dit arbejde. Du fremstiller nye dele ved at bore, fræse og dreje, og du samler dele ved at lodde og svejse. Desuden arbejder du i høj grad med produktudvikling, når du udvikler og fremstiller nye dele helt fra bunden.

Våbenmekaniker

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som våbenmekaniker arbejder du med vedligeholdelse og reparation af forskellige typer af private og militære våben. Du kan fx blive våbenmekaniker i Forsvaret eller hos Politiet, arbejde med sports- og jagtforretninger eller have dit eget værksted. En reparation vil ofte indebære, at du selv fremstiller den manglende dele og lodder eller svejser den fast.

Låsesmed

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som låsesmed tegner, fremstiller, monterer og vedligeholder du både almindelige og mere komplicerede låse og sikringssystemer. Du bruger meget af din tid ude hos kunderne og har derfor masser af kundekontakt i hverdagen. Du kommer også til at arbejde med alarmer og elektroniske låsesystemer, som bliver mere og mere efterspurgte.

Én uddannelse, tre muligheder

Uanset om du vil være finmekaniker, låsesmed eller våbenmekaniker, så er det finmekanikeruddannelsen, du skal vælge. Du starter med et grundforløb, og derefter vælger du din specialisering.

Fag på uddannelsen

På uddannelsen bliver du undervist i bl.a. finmekanisk bearbejdningsteknik, finmekanisk måle- og kontrolteknik, produktudvikling, produktion og service. Du har også fag som dansk og dokumentation.

Lokal uddannelsesplan
 • Ansøgningsfrist

  Få styr på tilmeldingsfrister og startdatoer på erhvervsuddannelserne.
  Om tilmelding
 • Adgangskrav

  Adgangskravene afhænger af, hvor gammel du er, og hvornår du afsluttede folkeskolen.
  Læs om adgangskrav
 • Opbygning

  Hvordan er en erhvervsuddannelse opbygget? Skal du starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2?
  Se mere om opbygning

Kom på besøg

Få en rundvisning og oplev skolen, værksteder og laboratorier. Du kommer også til at gå rundt sammen med en vejleder, der kan hjælpe dig med at få svar på lige netop dine spørgsmål.

Besøg en uddannelse

Spørgsmål til uddannelserne?

Ballerup
Elektriker, data, automatik, vvs, skiltetekniker, køletekniker, bygningsmaler, finmekaniker, ortopædist, serviceassistent, smed og EUX

Carin Rabell

Elektriker, data, automatik, vvs, skiltetekniker, køletekniker, bygningsmaler, finmekaniker, ortopædist, serviceassistent, smed og EUX
TIL TOPPEN