Opbygning af uddannelsen

På automatik- og procesuddannelsen skifter du mellem skoleforløb og praktikperioder i en virksomhed. Herunder kan du få et overblik over uddannelsesforløbet som enten automatiktekniker eller automatikmontør. Automatik- og procesuddannelsen varer fra 2 ½ år til 4 ½ år inklusiv grundforløb 1 (½ år), som du skal starte på, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse.

Grundforløbet

Grundforløbet foregår på skolen og har til formål at gøre dig klar til hovedforløbet og til din praktik. Her bliver du bl.a. undervist i styringsteknik, pneumatik, mekanik, fejlfinding og fremstilling af simple emner.

Hovedforløb

På hovedforløbet veksler du mellem at blive undervist på skolen og at være i praktik. Størstedelen af uddannelsen foregår dog i din praktikvirksomhed. På hovedforløbet lærer du bl.a. om styrings- og reguleringssystemer, robotter, vision- og kommunikationssystemer, mekaniske systemer samt montage og idriftsætning af automatiske maskiner og anlæg. Du bliver også undervist i it-værktøjer og programmeringsudstyr.

Specialer på automatik- og procesuddannelsen

Automatikmontør

Varighed: 2 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som automatikmontør arbejder du med montage, fejlsøgning og reparation på mindre automatiserede maskiner og anlæg. Du lærer bl.a. om PLC-styringer og at opbygge og reparere elektriske motorer samt pneumatiske og hydrauliske kredsløb.

Automatiktekniker

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Som automatiktekniker arbejder du med større, mere komplicerede og fuldautomatiske maskiner og anlæg. Du opstiller, programmerer og indkører automatiserede anlæg, elektromotorer og relæer, og det er også dig, der står for vedligeholdelse, reparation og forbedring.

Elevatortekniker

Varighed: 3 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Du har de samme kompetencer som automatikmontør, men dit speciale er inden for elevatorbranchen. Det betyder, at du kan arbejde med montage, fejlsøgning og reparation af bl.a. elevatorer, rulletrapper og rullefortov.

 

Automatiktekniker i elektrobranchen

Varighed: 4 ½ år (inkl. grundforløb 1)

Du har de samme kompetencer som automatikteknikeren, men dit speciale er inden for elektrobranchen. Det betyder, at du især beskæftiger dig med automatik i industrien og med at sætte automatiserede maskiner op til produktion.

Lokal undervisningsplan (LUP)

LUP på TEC

Uddan dig til fremtiden

Robotteknologi og automatiske maskiner vinder mere og mere indpas, så en uddannelse inden for automatik-området er en uddannelse for fremtiden. Der er stor efterspørgsel på arbejdskraft, så du står rigtig godt, når du er færdig.

Fag på uddannelsen

På uddannelsen bliver du bl.a. undervist i hydraulik og pneumatik, robotteknologi, fejlfinding og elektronik. Du har også fag som iværksætteri og innovation, produktudvikling, matematik og engelsk.

Lokal uddannelsesplan

FAQ om automatik- og procesuddannelsen

Automatik- og procesuddannelsen er for alle, der elsker teknik og maskiner og drømmer om at arbejde med robotteknologi, automatiske maskiner, procesanlæg eller måske elevatorer. På uddannelsen lærer du at opstille, programmere og vedligeholde maskiner og anlæg, der styres hydraulisk, pneumatisk eller elektronisk.

Automatik- og procesuddannelsen er opdelt i et grundforløb og et hovedforløb, hvor vi skifter mellem undervisning og praktikforløb. Du bliver undervist i data og programmering, hydraulik, pneumatik, reguleringsteknik, og robotteknologi. Samtidig får du kompetencer fra elektriker-, smede- og maskinfaget.

Det tager enten 2,5 eller 4,5 år at gennemføre automatik- og procesuddannelsen. Uddannelsens længde afhænger af, hvilket speciale du vælger at læse inden for uddannelsen fx tager det 2,5 år at uddanne sig til automatikmontør og 4,5 år at uddanne sig til automatiktekniker.

Du har rigtig gode jobmuligheder med en uddannelse som automatiktekniker. Behovet for eksperter inden for automatisering og teknik vokser nemlig hele tiden med antallet af robotter og automatiserede maskiner i industrien. Der er stor efterspørgsel på arbejdskraft, så du står rigtig godt, når du er færdig. Ved TEC uddanner vi 50 automatikteknikere om året, og der er jobs til dem alle og særligt gode muligheder for praktikplads.

Når du har taget automatik- og procesuddannelsen, er der gode muligheder for at videreuddanne dig til automationsteknolog, it-teknolog, energiteknolog eller el-installatør. Hvis du læser automatik som en EUX, har du mulighed for at læse videre på universitetet.

Hos TEC kan du vælge mellem et vælg af erhvervsuddannelser som passer til netop dine interesser og fremtidsdrømme. Du kan se alle vores erhvervsuddannelser.

 TEC erhvervsuddannelser

Smedeuddannelsen

Datatekniker med speciale i programmering

 • Ansøgningsfrist og opstart

  Få styr på tilmeldingsfrister og startdatoer på erhvervsuddannelserne.
  Om tilmelding
 • Adgangskrav

  Adgangskravene afhænger af, hvor gammel du er, og hvornår du afsluttede folkeskolen.
  Læs om adgangskrav
 • Opbygning

  Hvordan er en erhvervsuddannelse opbygget? Skal du starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2?
  Se mere om opbygning

Kom på besøg

Få en rundvisning og oplev skolen, værksteder og laboratorier. Du kommer også til at gå rundt sammen med en vejleder, der kan hjælpe dig med at få svar på lige netop dine spørgsmål.

Besøg en uddannelse

Spørgsmål til uddannelsen?

Frederiksberg
Elektriker, data, automatik, 10. klasse og EUX

Tina Lyngby Larsen

Vejleder, koordinator og mentor Elektriker, data, automatik, 10. klasse og EUX
TIL TOPPEN